Dlaczego warto zrezygnować z mleka?

Ludzie często uważają dietę wegańską za przesadnie radykalną i  restrykcyjną. Są w stanie zrozumieć powody, dla których inni rezygnują z jedzenia mięsa, ale zastanawia ich dlaczego warto zrezygnować z mleka oraz nabiału w diecie? Niżej przedstawione są argumenty dlaczego warto jest przemyśleć konsumpcję mleka oraz produktów mlecznych.

Kwestie zdrowotne

Alergia

Mleko jest jednym z ośmiu głównych alergenów pokarmowych. Wśród niemowląt i małych dzieci alergia na nabiał jest najbardziej rozpowszechnioną patologiczną nadwrażliwością.

Nietolerancja laktozy

Nietolerancji laktozy nie powinno się mylić z alergią, chociaż osoby cierpiące na tę przypadłość także powinny szukać substytutów nabiału i produktów mlecznych. U około 75% światowej populacji występuje niski poziom laktazy – enzymu odpowiadającego za trawienie laktozy. Nawet nabiał niezawierający laktozy może przyczyniać się do rozwoju schorzeń, w tym chorób autoimmunologicznych, chorób serca oraz osteoporozy. W krajach o wysokim spożyciu mleka wzrasta również liczba przypadków raka i cukrzycy typu I.

Osteoporoza

Według powszechnego przekonania ma spożywanie mleka osteoporozie zapobiegać. Najnowsze badania naukowe wskazują na to, że to nie jest prawda. W ramach badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvard w ciągu 12 lat poddano obserwacji prawie 80 tysięcy kobiet. Stwierdzono, że kobiety pijące mleko trzy razy dziennie częściej doznawały złamań niż te, które piły mleko rzadko lub nigdy.

Nabiał i białka zwierzęce zwiększają zakwaszenie organizmu, podczas gdy wapń neutralizuje kwasy. Im wyższe zakwaszenie metaboliczne, tym większe zapotrzebowanie na wapń, aby je zneutralizować. W praktyce oznacza to, że wapń jest wysysany z kości, żeby zrównoważyć zakwaszenie.

Cukrzyca

Istnieją również dowody na to, że zawarte w mleku krowim białka mogą wywoływać cukrzyce typu I. Jest to nieuleczalna choroba, która często ujawnia się w okresie niemowlęcym i dzieciństwie. Zależność tę uzasadnia się podobieństwiem między białkami występującymi w mleku krowim, a białkami w ludzkim organizmie. Po spożyciu produktów mlecznych niektóre białka, zanim zostaną rozłożone na aminokwasy trafiają do krwoobiegu. Nieprzetrawione białko, zbliżone do naszego własnego, organizm traktuje jako wroga. Zaczyna więc wytwarzać specjalne przeciwciała, by je zniszczyć. W tym momencie uruchomiona zostaje reakcja autoimmunologiczna, w wyniku której atakowane są komórki organizmu.

 

Nowotwory

Badanie przeprowadzone w 2011 roku dowiodły, że ważnym czynnikiem, związanym z rakiem prostaty oraz rakiem piersi jest spożycie nabiału. Insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1) odgrywa w tym mechanizmie najważniejszą rolę. Odpowiada on za tempo rozwoju komórek w organizmie. Jeżeli pojawia się w nadmiernych ilościach, przyspiesza powstawanie nowych komórek i uniemożliwia usuwanie starych. To prowadzi do powstawania nowotworów. Spożycie nabiału powoduje wzrost poziomu IGF-1 we krwi. Jednocześnie prowadzi do obniżenia zapasów witaminy D, która jest bardzo ważna w zapobieganiu nowotworom.

Choroby układu krążenia

Konsumpcja produktów zawierających dużo cholesterolu i „złych” tłuszczów nasyconych prowadzi do chorób serca. W nabiale znajduje się bardzo duża ilość takich właśnie substancji. W kulturach spożywających dużo produktów pochodzenia zwierzęcego choroby układu krążenia występują częściej niż tam, gdzie spożywane są głównie produkty roślinne. Spożycie tłustego mleka ma znaczący wpływ na wzrost  poziomu cholesterolu we krwi.  W porównaniu z nim mleka roślinne, zawierające dużo tłuszczu zwiększają w organizmie poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu. Białka roślinne, zawawrte np. w soi, obniżają poziom „złego” cholesterolu, natomiast białka mleczne go zwiększają.

Kwestie etyczne

Oprócz udowodnionych zalet zdrowotnych usunięcia nabiału z diety warto również rozważyć kwestie etyczne. Producenci mleka polegają przede wszystkim na antybiotykach, sztucznych hormonach i masowej hodowli zwierząt. Sposób, w jaki działają wielkie hodowle krów i mleczarnie wcale nie jest naturalny. Oprócz tego, ludzie są jedynym gatunkiem, który wykorzystuje nabiał jako żródła pożywienia po odstawieniu od piersi. Jest również jedynym gatunkiem, który żywi się mlekiem innego gatunku. Mleko każdego gatunku ssaków jest dostosowane do potrzeb danego zwierzęcia. Mleko krowie jest dużo bogatsze w białko niż mleko ludzkie, z drugiej strony jest wyraźnie uboższe w niezbędne kwasy tłuszczowe.

Dieta jest podstawowym elementem naszego dobrego samopoczucia. Opanowanie wiedzy, jak różne produkty wpływają na nasze ciało, odgrywa ogromną rolę w zrozumieniu wielu cywilizacyjnych problemów zdrowotnych. Badania nad optymalnym odżywianiem się przeprowadzane są nieustannie i cały czas publikowane są nowe odkrycia. Artykuł przytacza kilka argumentów, które powinny obalić stereotypy dotyczące zalet spożywania mleka i nabiału oraz urozmaicić naszą wiedzę.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *