Batony figowo orzechowe

Każdy wie, że dobra figa nie jest zła. Dobry baton z dobrą figą i dobrymi orzechami musi po prostu być świetny. Nie ma innej opcji. Czas przygotowania batonu to jedynie 20 minut, natomiast czas oczekiwania na jego schłodzenie to przynajmniej dwie godziny. W międzyczasie zdążysz przygotować i zjeść obiad, żeby z czystym sumieniem pochłonąć batona na deser. Przed wypłatą śmiało zamień nerkowce na inne, tańsze orzechy.

Przygotowanie:


Warstwa #1

Z suszonych fig poodrywaj twarde stopki nie nadające się do spożycia.
W robocie kuchennym osobno posiekaj na drobne kawalki figi i orzechy.Część posiekanych orzechów odstaw na bok - nadają się do dekoracji. Z fig, orzechów i jednej łyżki oleju kokosowego ugnieć gładką masę, która będzie tworzyła bazę batonów. Jeśli masa jest za sucha i rozpada się, dodaj odrobinę więcej oleju kokosowego lub mleka roślinnego.
Bazę rozłóż na dnie mniejszej formy do pieczenia lub podłużnego pojemnika na jedzenie.
 

Warstwa #2

Masło orzechowe wymieszaj z syropem klonowym i resztą oleju kokosowego na gładki krem. Krem nanieś na warstwę #1.
 

Warstwa #3

W kąpieli wodnej roztop czekoladę z odrobiną oleju kokosowego. Dolewaj mleko roślinne, żeby uzyskać kremową konsystencję. Zaczekaj, aż czekolada się schłodzi (ale nie stężeje) i nanieś ją na warstwę #2. Użyjkopystki do równomiernego rozprowadzenia czekolady po całej powierzchni kremu i całość włóż od razu do lodówki (żeby olej kokosowy w warstwach niżej nie zdążył się rozpuścić).
 
Zaczekaj przynajmniej 2 godziny zanim wyjmiesz deser z lodówki i zaczniesz kroić. 


Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: