Budyń z nasion chia

Budyń z nasion chia to klasyk wśród wegańskich deserów. Głównie dlatego, że jest szybki i prosty - jedyny minus to czas chłodzenia - trzeba zaczekać kilka godzin zanim zgęstnieje w lodówce. Nieodłączną częścią przygotowania są kolejne kroki: 1.) Wieczorem wsadzasz deser do lodówki 2.) Kładziesz się spać z myślą o tym, że rano wyjmiesz z lodówki gotowy deser, który z minimalnymi wyrzutami sumienia (zawiera przecież chia) będzie można zjeść na śniadanie 3.) Budzisz się w nocy z paniką, że żona/mąż/ciotka/współlokator zauważy budyń w lodówce zanim zdążysz go wyjąć 4.) Ponownie zasypiasz i śnisz o budyniu 5.) Budzisz się rano i cieszysz się pysznym śniadanio-deserem.

Przygotowanie:


Krok 1

Wymieszaj mleczko kokosowe razem z nasionami chia i cukrem. Zostaw w lodówce na minimum cztery godziny, idealnie na całą noc. Nasiona chia powinny wchłonąć wilgoć, dzięki czemu cała masa zgęstnieje. 

Krok 2

Wlej poszczególne porcje do pucharków, kubków lub innych przezroczystych pojemników. Na zmiane z warstwami budyniu wsypuj warstwy chrupiących dodatków (na zdjęciu pokruszone ciastka owsiane). Udekoruj ulubionym owocem sezonowym.

Porady:

  • Po wyjęciu z lodówki gęstsza warstwa może spaść na dno i może się wydawać, że budyń nie zgęstniał. Wystarczy go przed nałożeniem porzadnie wymieszać.
  • Przed schłodzeniem możesz całość zblendować, żeby budyń był gładki i kremowy bez kawałków chia.
  • Przepis wyżej jest podstawową wersją budyniu. Istnieje milion wariacji i składników, które można dodać - kakao dla smaku czekoladowego, masło orzechowe dla smaku i kremowości i wiele innych. Nie bój się szukać inspiracji we własnej fantazji.


Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: