Burger z buraków i czerwonej fasoli

Jeśli ktokolwiek stwierdzi, że przechodząc na dietę wegańską nie potrafiłby się rozstać z burgerami, to zatkajcie mu usta burgerem z buraków i czerwonej fasoli. Jego argument zostanie zapomniany szybciej niż noworoczne postanowienia 2017. Są soczyste, w pięknym kolorze i pełne smaku - prawdziwe burgery! Najlepiej smakują z wegańskim majonezem i domowymi frytkami.

Przygotowanie:


Krok 1

Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub w robocie kuchennym (niezbyt drobno). Cebulę i czosnek posiekaj, pieczarki pokrój na kawałki.

Krok 2

Cebulę i czosnek zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki i chwilę podsmaż, następnie dodaj starte buraki. Duś ok 15min, następnie dodaj fasolę, ryż, pietruszkę (tylko oberwane liście lub lekko pokrojona) i przyprawy. Gotuj razem jeszcze około 5 min. Pozostaw do przestygnięcia.

Krok 3

Dodaj pestki. Mieszankę zmiksuj w robocie kuchennym lub zblenduj. Z gotowej masy formuj kotlety i układaj je na blasze, na papierze do pieczenia. Potrzebują około 15-20 min w 200 stopniach z termoobiegiem.

PORADA

Gotowe upieczone burgery bardzo dobrze odgrzewa się następnego dnia na suchej nieprzywierającej patelni.
Burgery można też smażyć na oleju, ale wtedy: 1. Lepiej przetrzymać je w nocy w lodówce i smażyć dopiero na następny dzień. 2. Należy oprószyć je mąką lub obtoczyć lekko w bułce tartej. 3. I tak mogą się rozpadać :)



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: