Chana Masala

Jedno z najbardziej popularnych dań typu curry, które możesz spotkać w prawie każdej indyjskiej restauracji. Przygotowane z powszechnie dostępnych i prostych składników, jednak mieszanka przypraw sprawia, że jest bardzo aromatyczne. Blendując ciecierzycę z pomidorami sprawisz, że sos będzie gęstszy i bardziej kremowy. Jeśli chcesz (i uda Ci się) znaleźć w sklepie mieszankę Garam Masala, możesz nią spokojnie zastąpić przyprawy wymienione w składnikach.

Przygotowanie:


Krok 1

Do blendera wrzuć 1/2 puszki ciecierzycy, pomidory, imbir, czosnek, papryczke chili i sok z cytryny i zblednuj na gładko. Odstaw na bok.

Krok 2

W patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż 7-8 minut, dopoki się nie zeszkli. Dodaj kminek, kurkumę, pieprz cayenne, kolendrę, kardamom, cynamon i gałkę muszkatołową. Porządnie zamieszaj i gotuj ok. 1 minutę.

Krok 3

Dodaj zblendowaną mieszankę ciecierzycy z pomidorami. Patelnię częściowo przykryj i gotuj kilka minut, raz na jakiś czas mieszając. Dodaj trochę wody, jeśli czujesz, że całość przywiera do patelni. Zmniejsz ogień i gotuj dalszych kilka minut zanim woda odparuje.

Krok 4

Dodaj resztę ciecierzycy, sól, cukier i porządnie zamieszaj. Dodaj 0,5 szklanki wody. Przykryj i gotuj ok. 30 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku. Ciecierzyca powinna być bardzo miękka. Podawaj na ciepło z ryżem, lub bułką pita.


Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: