Chłopska zapiekanka ziemniaczana

Miękkie zapiekane ziemniaki z wegańskim beszamelem, cukinią oraz wegańskimi kiełbaskami, które można kupić w każdym większym supermarkecie. Bez nich zapiekanka będzie również smaczna, ale są ciekawym dodatkiem. Gdyby zapiekanka była tortem a kiełbaska wisienką...

Przygotowanie:


Krok 1

Ziemniaki i cukinię pokrój na cienkie plastry. Cebulę posiekaj, kiełbaski podziel na małe kawałki. Pietruszkę drobno posiekaj.

Krok 2

Cebulę podsmażaj na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli dodaj kiełbaski. Pozwól, aby wszystko lekko się zezłociło.

Krok 3

Przygotuj beszamel. W niewielkim rondlu rozpuść olej, następnie dodaj mąkę i zamieszaj tak, aby składniki się połączyły. Następnie powoli wlewaj mleko jednocześnie mieszając i rozcierając miksturę. Dopraw sola, pieprzem i gałką. Sos będzie gotowy kiedy lekko zgęstnieje. Jeśli na ciepło wciąż wydaje Ci się zbyt płynny nie przejmuj się; będzie jeszcze gęstnieć podczas schładzania. Możesz mieć też wrażenie, że sosu jest nieco za mało; pamiętaj, że w tym daniu ma byc dodatkiem smakowym a nie oblewać obficie całe danie!

Krok 3

Piecz ok. 40 minut w 180°C (patyczek powinien być przy sprawdzaniu prawie suchy, może się lekko kleić). Podawaj dopiero po schłodzeniu (ok. 20-30 minut). Ciasto bedzie ściete z góry i z dołu a miękkie w środku. Uwaga: przez banany ciasto może lekko ściemnieć.



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: