Chrupiące Tofu z makaronem Chow Mein

Można wymyślić setki kombinacji składników do dań azjatyckich. A w tym, dla odmiany i urozmaicenia, będą występować suszone pomidory. Intruz z południowych Włoch czy Prowansji w makaronie Chow Mein? Prawdziwa kuchnia fusion. Rozpalaj wok, praż pestki i nasiona i dowiedz się, dlaczego to danie nazywa się Chrupiącym Tofu!

Przygotowanie:


Krok 1

Tofu pokrój dowolnie na mniejsze kawałki - kostki, płaty. Czosnek posiekaj bardzo drobno. Makaron zalej wrzątkiem na ok. 3 minut. Pozostaw go w gorącej wodzie nieco krócej niż jest napisane na opakowaniu. Zmięknie póżniej na patelni razem z pozostałymi składnikami. Odlej go i odstaw.

Krok 2

Na suchą patelnię wrzuć pestki dyni, słonecznika, ziarna sezamu, oraz orzeszki ziemne. Praż je na niezbyt dużym ogniu, często mieszając, dopóki sezam się nie zrumieni. Uważaj na strzelające ziarna słonecznika (w takim przypadku odstaw na chwilę patelnię z palnika).

Krok 3

Dodaj makaron Chow Mein, tofu, czosnek, suszone pomidory z olejem, sos sojowy oraz sos chili. Całość porządnie wymieszaj i podsmaż ok. 2-3 minut. Podawaj od razu.



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: