Ciasto cynamonowe ze słodkich ziemniaków

W innym czasie i w innym miejscu ludzie by pomyśleli, że ten przepis to wariactwo. Ciasto, którego głównym składnikiem są słodkie ziemniaki może oczywiście brzmieć nieco ekscentrycznie, ale o to przecież czasami w kuchni chodzi. Nie trzeba się przejmować, że nie wygląda i nie smakuje jak biszkopt. Ma swój smak - i to pyszny. Ma swoją konsystencje - i to ciekawą. Coś pomiędzy musem, cynamonowym brownie, ciastem i szarlotką (batatową). To ciasto ciężko jest opisać słowami. Najlepiej jest go upiec i zjeść samemu.

Przygotowanie:


Krok 1

Słodkie ziemniaki obierz, pokrój w drobne kostki i gotuj w wodzie ok. 15 minut. Zaczekaj aż się schłodzą.

Krok 2

W robocie kuchennym wymieszaj wszystkie składniki oprócz rodzynek. Powinna powstać gładka, kleista masa, która się łatwo wylewa. Masę przelej do niedużej formy do pieczenia o rozmiarze ok. 20 x 20 cm (moze byc też keksowa).

Krok 3

Piecz ok. 40 minut w 180°C (patyczek powinien być przy sprawdzaniu prawie suchy, może się lekko kleić). Podawaj dopiero po schłodzeniu (ok. 20-30 minut). Ciasto bedzie ściete z góry i z dołu a miękkie w środku. Uwaga: przez banany ciasto może lekko ściemnieć.



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: