Dal Tadka

Kolejny szybki "jednogarnkowy" posiłek ze strączków rodem z Indii. Kto jak kto , ale Hindusi jednak wiedzą jak przygotować smaczne i sycące bezmięsne dania. Różnego rodzaju "Dale", czyli dania z soczewicy, związane są z tradycją kulinarną Pendżabu, północnego stanu graniczącego z Pakistanem. Kuchnia hinduska jest bardzo różnorodna, aromatyczna i kolorowa. Warto poszukać dobrej jakości przyprawy, które stanowią podstawę wszystkich dań.

Przygotowanie:


Krok 1

Czosnek i papryczki chili posiekaj na drobno. Pomidor pokrój na kosteczki. Soczewicę i groch opłukaj, zalej 2 szklankami wody i ugotuj w garnku razem z kurkumą, aż strączki zmiękną. Nie dodawaj soli - soczewica ugotuje się szybciej.

Krok 2

Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzuć ziarenka gorczycy razem z czosnkiem i papryczkami chili. Zmniejsz ogień i wymieszaj. Uważaj, żeby całości nie przypalić. Dodaj pokrojony pomidor i podsmaż go aż zmięknie.

Krok 3

Kiedy groch i soczewica są miękkie, dodaj mieszankę z patelni i wymieszaj. Dopraw solą. Gotuj wszystkie składniki ok. 10 minut. Dodaj sok z cytryny i porządnie wymieszaj. Podawaj udekorowane liściami kolendry.



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: