Falafel

Falafel, czyli smażone kulki z cieciorki. Jest tradycyjnym daniem z Bliskiego Wschodu, można go podawać jako przekąskę w bułce pita z warzywami i ulubionym sosem lub w towarzystwie ryżu i sałaty jako danie główne.

Przygotowanie:


Krok 1

Włóż cieciorke do dużej miski i zalej wodą. Cieciorka przez noc urośnie ok. dwa razy swojej objętości, dlatego jest potrzebne ją zalać wystarczającą ilością wody. Zostaw zalaną przez noc. Na drugi dzień powinno być 3-5 szklanek cieciorki.

Krok 2

Wszystkie składniki zmiksuj w kuchennym robocie / blenderze. Zadbaj o to, żeby całość została porządnie wymieszana - zeskrob resztki ze ścian i przemieszaj warstwy. Konsystencja powinna być podobna do kaszki kuskus - powinna trzymać się razem w formie pasty, ale uważaj aby nie blendować za długo - masa nie powinna zamienić się w hummus.

Krok 3

Kiedy osiągniesz pożądaną konsystencje, przełóż masę do miski i przemieszaj widelcem, żeby składniki były równomiernie połączone. Usuń wszystkie za duże kawałki ciecierzycy, które nie zostały zblendowane.

Krok 4

Na patelnie wlej olej roślinny do wysokości około 3 cm. Im wyższa temperatura wrzenia oleju, tym lepiej - dobrym olejem do smażenia falafelu jest na przykład olej rzepakowy. W międzyczasie z masy ukształtuj mokrymi rękami kulki - ok. dwie łyżki masy na jeden falafel. Kulki mogą być większe lub mniejsze w zależności od gustu. Wrzuć falafel do rozgrzanego oleju i smaż kilka minut z każdej strony. Falafel powinien być złocisty i chrupiący na zewnątrz i miękki w środku.

PORADA : Falafel można przed smażeniem posypać sezamem - to nada mu nowego wymiaru!


Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: