Gołabki z kaszą pęczak i grzybami

Kapustka faszerowana kaszą pęczak i grzybami zamienia się w pyszne gołąbki rodem z lasu. Najlepiej smakują w sezonie jesiennym z ulubionymi grzybami świeżo z koszyka. Gotowanie kapusty wymaga nieco więcej czasu i większą szczyptę cierpliwości, ale nie jest to zadanie nie do wykonania. Dla miłośników gołąbków zabawa warta polecenia.

Przygotowanie:


Krok 1

Pora (białą część) pokrój w półkrążki, białą pietruszkę i marchewkę w kostkę a pieczarki w plastry (w całości z ogonkami,tak aby zachowały kształt grzyba).Zieloną pietruszkę posiekaj.

Krok 2

W garnku rozgrzej olej, następnie dodaj pora,czosnek, a kiedy się zeszklą dodaj korzeń pietruszki i marchewkę. Gdy warzywa nieco zmiękną wsyp pieczarki i duś na małym ogniu przez ok 15 min. Jeśli masz wino to teraz je wlej i zaczekaj mieszając aż odparuje. Dodaj sól i pieprz do smaku, przyprawy i zieloną pietruszkę. Kiedy farsz będzie gotowy wymieszaj z ugotowaną kaszą pęczak.

Krok 3

Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku, dodaj troche oleju.Z kapusty zdejmij pierwsze liscie i wytnij głąb. Włóż warzywo w całości do wrzątku. Odczekaj kilka minut następnie stopniowo zdejmuj liście (powinny łatwo odchodzić).

Krok 4

Napełniaj liście kapusty farszem i zwijaj tak jak gołąbki. Gotowe zawiniątka układaj w garnku do duszenia (lub w naczyniu żaroodpornym jeśli chcesz użyć piekarnika) wyłożonym liśćmi kapusty.Na spód nalej ok 0.5 cm wody z odrobina oleju (można tez użyć bulionu warzywnego). Duś ok 40 min na małym ogniu pod przykryciem (lub ok 30 min w 180 st).



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: