Granola z syropem klonowym

Granola, czyli pieczona mieszanka platków zbożowych, rodzynek, orzechów i suszonych owoców stanowi doskonałą alternatywę dla gotowych musli kupowanych w sklepie. Jest szybka w przygotowaniu oraz łatwa do przechowywania, można skomponować ją z ulubionych składników w dowolnych proporcjach.

Przygotowanie:


Krok 1

Do blachy włóż papier do pieczenia . Rozgrzej piekarnik na 150°C.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, nasiona, orzechy oraz kasze jaglaną.

Krok 3

W szklance wymieszaj syrop klonowy z olejem. Polej nimi masę z płatków owsianych i porządnie wymieszaj tak, aby składniki się połączyły. Dodaj cynamon i sól i jeszcze raz zamieszaj.

Krok 4

Masę wyłóż na papier do pieczenia i piecz 40 minut. Co 10 minut przemieszaj, żeby całość upiekła się równomiernie. Kiedy płatki będą chrupiące i brązowe, możesz wyjąć masę z piekarnika. Jeśli używasz dodatkowo suszone owoce, teraz możesz dodać je do masy.

Krok 5

Granole odstaw do wystygnięcia. Po schłodzeniu możesz przechowywać ją w pojemniku do 2 tygodni.

PORADA: Nasiona słonecznika możesz zamienić na jakiekolwiek nasiona, które znajdziesz w domu lub zobaczysz w sklepie. To samo dotyczy orzechów! Do swojej granoli możesz również dodać suszone owoce według własnego smaku


Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: