Gulasz z boczniaków

Boczniaki jadłem tylko kilka razy w życiu. Jak mówie "w życiu", to bardziej precyzyjnie chodzi o okres ostatnich maks dwóch lat. Dlaczego? Sam nie wiem. Boczniaki są niedoceniane jeśli chodzi o grzyby. Powinny być w naszej kuchni wykorzystywane częściej. Naprzykład w formie gulaszu. Gulasz z boczniaków to kolejny z jednogarnkowych przepisów...bo są proste i szybkie. A efekt jest megazajesmaczny.

Przygotowanie:


Krok 1

Boczniaki pokrój na kawałki (niezbyt drobno). Podsmaż na patelni, na niewielkiej ilości oleju, póki prawie całkiem nie odparują. Odłóż na bok.

Krok 2

Posiekaj cebulę i czosnek. Pokrój paprykę na kawałki, marchewkę i pietruszkę w kostkę.

Krok 3

Zeszklij cebulę na oleju. Dodaj czosnek. Następnie dodaj marchewkę i pietuszkę, po kilku minutach paprykę. Dodaj przyprawy.

Krok 3

Kiedy warzywa nieco zmiękną dodaj przecier pomidorowy (plus wodę przepłukując słoiczek). Dodaj boczniaki (razem z płynem jeśli jest na patelni) i gotuj na małym ogniu jeszcze około 15 minut. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty podlej lekko gorącą wodą. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: