Harira - marokańska zupa z soczewicy z daktylami

Harira jest tradycyjną zupą marokańską z soczewicy. Podawana jest z daktylami, co daje zupie specyficzny smak i idealnie dopełnia aromat przypraw takich jak cynamon czy kurkuma. Przed podaniem wyciśnij do zupy kilka kropli świeżej cytryny...zamknij oczy i przenieś się do gwarnych i rozpalonych słońcem marokańskich ulic, pełnych kolorów i egzotycznych zapachów.

Przygotowanie:


Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj na drobno. Marchewkę i seler pokrój na drobne kosteczki.

Krok 2

W dużym nieprzywierającym patelniogarnku rozgrzej olej. Wrzuć do niego cebulkę i czosnek, zmniejsz ogień i smaż póki nie zmiękną. Dodaj kurkumę, kmin rzymski, kolendrę i cynamon i porządnie wymieszaj. Wlej przecier pomidorowy i bulion (jeśli nie masz bulionu użyj wody). Dodaj soczewicę, marchewkę oraz seler i całość zagotuj.

Krok 3

Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, po czym zdejmij przykrywkę i gotuj kolejnych 5-10 minut. Warzywa i soczewica powinny być miękkie. Podawaj z posiekanymi daktylami i przekrojoną cytryną do wyciśnięcia.



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: