Hummus

Hummus powstaje poprzez połączenie ugotowanej i utartej ciecierzycy z pastą sezamową (tahini) i sokiem z cytryny. Przy użyciu ciecierzycy z puszki staje się szybkim dodatkiem do dania głównego, kanapki, dipem, lub samodzielnym posiłkiem podawanym na przykład z ryżem.

Przygotowanie:


Krok 1

W robocie kuchennym/blenderze zmiksuj czosnek, tahini, sok z cytryny i oliwę. Na dnie powinna powstać kremowa masa - podstawa hummusu.

Krok 2

Cieciorkę przepłukaj wodą i wrzuć do blendera. Zalej gorącą wodą (nie wrzątkiem, woda powinna mieć ok. 80 stopni) do połowy objętości cieciorki w blenderze. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami i dodaj czosnek.

Krok 3

Wszystkie składniki blenduj do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Od czasu do czasu zatrzymaj blender i przemieszaj kopystką, żeby masa została równomiernie rozdrobniona.

Krok 4

Gotowy hummus podawaj polany oliwą i lekko posypany mieloną czerwoną papryką lub pietruszką.


PORADA: Jeśli masz więcej czasu, możesz oliwę wlać do naczynia żaroodpornego, włożyć do niej w całości ząbki czosnku i zapiec 20 minut w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku. Całość dodaj do blendera - Krok 1.


Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: