Kotleciki z kalafiora i cieciorki

Kalafior ani cieciorka nie są warzywami o wyrazistym smaku ale w ich delikatności ukrywa się bogactwo, które docenią wszyscy miłośnicy kotletów roślinnych. Warzywa te doskonale się nadają również ze względu na konsystencję, która zapewni, że kotleciki będą trzymać się w całości. Nie da się ukryć, że przygotowanie tego dania wymaga trochę czasu i poświęcenia, jednak efekt końcowy jest tego wart. Najlepiej spróbować samemu. Zapraszam do lektury przepisu na fantastyczne kotleciki z kalafiora i ciecierzycy, które idealnie będą się nadawać na niedzielny obiad. Na wtorkowy i sobotni również.

Przygotowanie:


Krok 1

Kalafior obierz z liści, odetnij zbędne części i opłucz pod zimną wodą. Pokrojony na mniejsze części go włóż do garnka z wodą i gotuj ok. 10-15 minut zanim zmięknie. W międzyczasie przejdź do następnego kroku. Po ugotowaniu kalafiora nie zapomnij na chwilę go odstawić, żeby się schłodził.

Krok 2

Cebulę i paprykę pokrój na drobne kawałki. Podsmaż je na patelni z olejem na małym ogniu zanim zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Od czasu do czasu przemieszaj. Po ok. 10 minutach odstaw, żeby się schłodziły. W międzyczasie na drobno posiekaj pietruszkę i czosnek.

Krok 3

Zblenduj razem wszystkie składniki. W tym kroku wszystko zależy od pojemności twojego blendera. Składniki możesz zblendować wszystkie naraz. Możesz je blendować częściami, lub też blendować pojedyncze składniki osobno i całość póżniej wymieszać w misce. Ostatnia możliwość pozwala na większą kontrolę nad konsystencją masy. Masa powinna być wilgotna, ale kotleciki powinny się łatwo formować i nie rozpadać się.

Krok 4

Uformuj kotleciki. Idealny scenariusz zakłada, że zostawisz je w lodówce na ok. 30 min, żeby były bardziej zwarte. Taka opcja jest zalecana zwłaszcza w przypadku smażenia kotlecików na patelni.

Krok 5

Kotleciki wstaw do rozpalonego piekarnika na 190 stopni i piecz ok. 20-25 minut z każdej strony. Kotleciki możesz również smażyć na rozpalonym oleju na patelni (3-5 minut z każdej strony), co jednak wymaga nieco więcej zręczności. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub jako dodatek do kanapki.



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: