Leczo Warzywne

W lodówce ci leżą warzywa, na półce puszka ciecierzycy, nie wiesz co z nimi zrobić, masz mało czasu, i nie chce ci się spędzać kilka godzin przy blacie? Ugotuj szybkie wegańskie leczo! Jest a) proste, b) szybkie c) smaczne. Wszystkie opcje wyżej są poprawne, co oznacza, że nie ma powodu zwlekać. Zabieraj się do gotowania!

Przygotowanie:


Krok 1

Bakłażan pokrój w grube plastry, posól, odczekaj ok 10min następnie opłukaj i pokrój w kostkę. Paprykę i cukinię pokrój w kostkę, Por pokrój na półkrążki, cebulę w piórka lub drobną kostkę.

Krok 2

Pora i cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj paprykę, cukinię i bakłażana. Podsmaż chwilę następnie dodaj przyprawy. Duś pod przykryciem na małym ogniu ok 20 min, dopóki warzywa nie zmiękną. W razie potrzeby podlej wrzątkiem. Na ostatnie 5-10 min gotowania dodaj opłukaną i odsączoną ciecierzycę. Podawaj z pieczywem lub ryżem, posypane natką pietruszki.

PORADA

Do leczo możesz też dodać nieco ulubionych suszonych ziół (np. prowansalskie).



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: