Libańska Sałatka Tabbouleh

Jeśli masz ochotę na lekką letnią sałatkę w której najważniejszym składnikiem jest świeża pietruszka, koniecznie wypróbuj przepis na libański Tabbouleh. W internecie można spotkać dużą ilość podejść do przygotowania tej prostej, a jednocześnie wyrafinowanej bliskowschodniej sałatki. W przepisach można spotkać nieproporcjonalnie dużo kaszy - więcej niż jest naprawdę potrzebne. Nadmiar kaszy bulgur/kuskus spowoduje, że sałatka będzie zbyt wilgotna. Zwróć uwagę na proporcje składników i wielkość krojonych warzyw. Im więcej wysiłku włożysz w siekanie cebuli i ziół, tym gładszą teksturę będzie miała sałatka. Pamiętaj, że te najprostsze rzeczy mogą czasami wymagać najwięcej skupienia, ale także mogą przynosić najwięcej satysfakcji.

Przygotowanie:


Krok 1

Kasze zalej sokiem z cytryny i oliwą i odstaw na bok na ok. 10 minut, zanim zmięknie.

Krok 2

Obierz ogórki. Pokrój je na bardzo drobne kostki. Pomidory przekrój na pół, łyżką wyjmij miąższ i zostaw tylko twardą część wokół skórki. Tą część pomidora pokrój podobnie jak ogórek na bardzo drobne kostki. Na bardzo drobno posiekaj cebulę, natkę pietruszki i mięte.

Krok 3

Całość porządnie przemieszaj z kaszą. Dodaj sól, pieprz i ziele angielskie do smaku. Podawaj schłodzone.



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: