Makaron ryżowy z tofu, grzybami mun i warzywami

Jeśli masz smaka na "chińczyka", na chrupiące warzywa w wyraźnym sosie z łagodnym tofu, ale nie chcesz ryzykować podejrzanych dodatków i glutaminianu sodu to wypróbuj przepis poniżej. Już nigdy więcej nie zamówisz dostawy z restauracji. Przepis jest zainspirowany kuchnią azjatycką, no przygotowany "po swojemu". Najlepiej smakuje podany bezpośrednio z woku.

Przygotowanie:


KROK 1

Tofu pokrój w kostkę i lekko obsmaż na suchej patelni. Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na ok 20min do spęcznienia.

 

KROK 2

Białą część pora pokrój w połkrążki, papryczki, czosnek, imbir i pietruszkę drobno posiekaj. Marchewkę pokrój w paski. 
Kukurydze wyjmij z zalewy i podziel na mniejsze kawałki.
Wstaw wodę na makaron.
 

KROK 3

Rozgrzej w woku (lub garnku) kilka łyżek oleju kokosowego.
Zeszklij pora, wlej sok z limonki, następnie wsyp papryczki, imbir i przyprawy.
Następnie dodaj marchewkę, kukurydze i pędy bambusa. Podsmaż przez chwilę, później wlej mleczko kokosowe.
Na końcu dodaj odsączone grzyby oraz tofu, pogotuj jeszcze chwilę na małym ogniu.
Jeśli sos jest za gęsty i przywiera dodaj nieco wody lub mleka roślinnego (np ryżowego).
Dopraw do smaku pietruszką (część możesz zostawić do dekoracji) i sosem sojowym.
 

KROK 4

Kiedy sos się gotuje, wrzuć makaron na ok 4 min do wrzątku (według zaleceń na opakowaniu), następnie przelej zimną wodą, odcedź i dodaj do woka.  Dokładnie wymieszaj.
 

PORADA:

jeżeli noodle są zbyt długie to przed ugotowaniem przełam je na mniejsze kawałki - będzie łatwiej połaczyć je z resztą składników.


Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: