Owsianka z Quinoa

Quinoa (komosa ryżowa) jest ziarnem znanym i cenionym od setek lat ze względu na bogatą zawartość białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Stanowi doskonały dodatek do posiłku (jako substytut ryżu lub kaszy). Świetnie uzupełnia także klasyczną owsiankę.

Przygotowanie:


Krok 1

Zagotuj wodę i po zagotowaniu na chwilę odstaw, aby nieco ostygła. Włóż płatki owsiane do sitka i przepłucz gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki.

Krok 2

W rondlu rozgrzej olej na średnią temperaturę. Dodaj płatki owsiane i mieszaj ok. 2 minut. Dodaj komosę ryżową oraz wodę i całość razem zagotuj.

Krok 3

Kiedy owsianka zacznie się gotować, zmniejsz płomień i gotuj nadal na wolnym ogniu. Zostaw na ogniu na ok. 25-30 minut.

Krok 4

Owsianka powinna zmięknąć ale nadal być "al dente". Dodaj mleko migdałowe i wyłącz ogień.


PORADA: Pomnóż ilość składników i przygotuj smaczne śniadanie na cały tydzień. Podawaj z dżeem, miodem, masłem orzechowym lub owocami sezonowymi.


Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: