Pasta z bobu i awokado

Byłoby grzechiem ominąć w naszych przepisach króla warzyw sezonu letniego. Przygotowanie pasty z ugotowanym już bobem zajmuje dosłownie kilka minut. A efekt? Idealna na lunch. Na brunch. Na śniadanie. Na kolację. Na podwieczorek. Wiecie już o co chodzi.

Przygotowanie:


Krok 1

Bób dokładnie opłucz w zimnej wodzie. Przebierz go i wyrzuć ziarna z czarnymi plamkami - są robaczywe. Wrzuć bób do garnka i zalej wodą, której powinno być dwa razy więcej niż bobu. Dosyp sól dopiero po zagotowaniu. Bób gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15-20 minut, dopóki nie zmięknie. Ugotowany bób odcedź, przepłucz zimną wodą i po schłodzeniu wyłuskaj i przerzuć do miski.

Krok 2

Awokado rozkrój, miąższ wydrąż łyżką i natrzyj go pestką - dzięki temu pasta z awokado nie sczernieje. Miąższ dorzuć do miski z wyłuskanym bobem. Dodaj oliwę oraz sok z cytryny i całość rozgnieć widelcem.

Krok 3

Na drobno posiekaj koperek oraz czosnek. Dodaj do miski i całość dopraw solą, pieprzem, chili i kminkiem. Porządnie wymieszaj. Podawaj na kanapce lub jako dip.

PORADA

Aby pasta nie zmieniła koloru, zachowaj pestkę z awokado i włoż ją do pasty.



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: