Pasztet z soczewicy

Pasztet z warzyw strączkowych jest świetnym dodatkiem na świątecznym stole. Połączony kaszą jaglaną i "jajkiem" z lnu, świetnie się trzyma w całości. Żeby nie marnować składników, wykorzystujemy nawet zalewę z ciecierzycy do ubicia delikatnej pianki, dzięki której pasztet będzie "oddychał". Można jeść go jako dodatek, smarować na kanapkę, lub solo. Wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie.

Przygotowanie:


Krok 1

Cebulę pokrój na drobno i zeszklij na oliwie w garnku. Na drobne kosteczki pokrój marchewki, seler i pietruszkę i wrzuć na cebulę. Dodaj przyprawy i podsmaż ok. 5 minut mieszając. Zalej bulionem, zagotuj i dodaj soczewicę. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu, aż soczewica zmięknie. Jeśli mieszanina przywiera dodaj nieco wody. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną wg. instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

4 łyżki lnu mielonego zalej 8 łyżkami wrzątku, wymieszaj aż powstanie konsystencja przypominająca jajko i odstaw na 10 minut. 1/2 szklanki wody z ciecierzycy przelej do pojemnika, dodaj 2 łyżki oliwy i mikserem ubij na sztywną pianę.

Krok 3

Schłodzoną soczewicę z warzywami i ciecierzycą zblenduj w robocie kuchennym z kaszą jaglaną i "jajkiem" z lnu. Masa powinna nie być zbyt gładka, dlatego blenduj dość krótko (tylko na tyle, żeby składniki się połączyły, nie powinna powstać papka). Szpatułką delikatnie wmieszaj pianę z zalewy z ciecierzycy.

Krok 4

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Masę przelej do foremki, wyrównaj i piecz ok. godziny. Po wyjęciu pozostaw do całkowitego ostygnięcia (kilka godzin, najlepiej na całą noc).

 



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: