Placki z cukinii

Placki z cukinii to idealne szybkie danie, które jest gotowe w dwadzieścia minut. Głownym składnikiem do utrzymania placków w całości jest "jajko" z mielonego lnu. Jest to prosty zamiennik, bardzo bogaty w składniki odżywcze takie jak omega 3, błonnik, białko, magnez, witaminy B6, żelazo. Proces przygotowania jest również bardzo prosty - punktem na którym warto się skupić jest dokładne odsączanie cukinii. Im więcej wody uda nam się z niej wycisnąć, tym większa szansa, że placki będą się pięknie trzymać. Równie dobrze smakują odgrzane na patelni następnego dnia!

Przygotowanie:


Krok 1

Cukinie zetrzyj na małych otworach na tarce i posól. Zaczekaj ok. 10 min aż cukinia puści wodę. W międzyczasie dwie łyżki mielonego lnu zalej 4 łyżkami wrzątku, porządnie wymieszaj i odstaw na 10 min. Wodę z cukinii odlej i za pomocą ręcznika papierowego lub na drobnym sitku wyciśnij z niej tyle wody ile się da.

Krok 2

W misce wymieszaj cukinie, "jajko" z mielonego lnu, mąkę, mleko roślinne oraz cebulę dymkę razem ze szczypiorkiem (zostaw go trochę do dekoracji). Masa powinna być gładka, kleista i dobrze się razem trzymać. 

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i kładź na niego placki za pomocą łyżki lub chochli. Grubość powinna być ok. 0.5 cm i nie powinny być za duże, żeby się nie rozpadały. Smaż do złotego koloru, z obu stron (ok. 2-3 minuty).



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: