Prawdziwe Hiszpańskie Gazpacho

Raw chłodnik z pomidorów i ogórków bardzo orzeżwiający zwlaszcza w upalne letnie dni. Przepis pochodzi z południa Hiszpanii i jest jednym z tych, przy których blender ratuje życie i dzięki niemu mamy zupe przygotowaną w kilka minut. Zupe podaje się na chłodno. Jeśli nie masz czasu, żeby schłodzić zupę w lodówce przez noc, wrzuć do blendera zamiast wody kilka kostek lodu.

Przygotowanie:


Krok 1

Pomidory zalej wrzątkiem i zostaw je w gorącej wodzie ok. 1 minuty. Odlej wodę i obierz skórki. Powycinaj z pomidorow twarde części i pokrój na mniejsze kostki. Wrzuć do blendera.

Krok 2

Obierz ogórki. Pokrój je na drobne kostki. Pokrój również cebulę, paprykę i posiekaj na drobno czosnek. Całość wrzuć do blendera i dodaj szklankę wody, ocet i oliwę. Dodaj porwaną na drobne kawałki bagietkę. Dodaj sól i pieprz. Blenduj ok. 1-2 minuty w zależności od blendera i od tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać.


PORADA

Zupę zostaw w lodówce na noc.



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: