Rajma Masala

Rajma lub inaczej czerwona fasola i Masala, czyli hinduska mieszanka przypraw. Wypada, żeby nasza Rajma Masala była ostra, bo to przecież curry. Stąd aż dwie papryczki chili w składnikach (komu wydaje się to za mało może dorzucić szczyptę pieprzu cayenne!). W przygotowaniu i smaku bardzo podobna do Chana Masala (z ciecierzycy), ale jednak czerwona fasola robi różnicę. Fasola powinna być miękka i dosłownie rozpływać się w ustach, dlatego do tego przepisu idealnie nadaje się ta z puszki. Przy doborze przypraw oczywiście pozostaje pole do popisu. Szczypta cynamonu lub kardamonu napewno przyjemnie wzbogaci to danie.

Przygotowanie:


Krok 1

Cebulę pokrój na krążki. Czosnek i papryczki chili (pozbawione pestek) posiekaj na drobno. W garnku lub na patelni rozgrzej olej i wrzuć ziarenka kminu rzymskiego. Podsmaż ok. 2 minut.

Krok 2

Dodaj cebulę razem z przyprawami i porządnie wymieszaj. Kiedy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy, dodaj czosnek razem z papryczkami chili. Smaż ok. 1 minuty cały czas mieszając. Dodaj pomidory i cukier, podlej wodą, porządnie wymieszaj i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu.

Krok 3

Kiedy pomidory zaczną tworzyć jednolitą masę dodaj fasolę i gotuj ok. 10 minut. Dopraw solą według smaku.



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: