Słodko Kwaśna Dynia

Zbliża się Halloween, więc jest to idealna pora na przygotowanie przekąsek z królowej jesieni - dyni. Sprawdź aromatyczny przepis na słodko - kwaśną dynię z nutą Indii. W doborze aromatycznych przypraw można improwizować - ktoś bardziej lubi cynamon, komuś z kolei bardziej pasować będą na przykład goździki. Podchodź więc do zalecanej ilości i proporcji przypraw z otwartym umysłem i kieruj się swoim smakiem. Słodko- kwaśne kostki dyni idealnie sprawdzą się jako przekąska na Halloweenową imprezę. Smacznego!

Przygotowanie:


Krok 1

Dynię dokładnie umyj i usuń ze skórki wszystkie brudy - skóra dyni Hokkaido nadaje się do jedzenia. Usuń miąższ i resztę dyni pokrój w małe kostki.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć do niego cynamon, kozieradkę, kardamon, kurkumę i cukier. Mieszając podsmaż przyprawy ok. 1 minuty. Dodaj dynie i podsmaż na średnim ogniu ok. 10 minut. Gdyby dynia zaczęła przywierać do patelni, podlej ją białym winem lub wodą.

Krok 3

Dodaj sok z cytryny, pieprz cayenne i szczyptę soli. Zmniejsz ogień, patelnię przykryj i pozwól dyni zmięknąć - ok. 20-25 minut.



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: