Tajskie Czerwone Curry

Uwielbiam to uczucie, kiedy dzięki prostym daniom mogę podróżować po świecie nie ruszając się z własnej kuchni. Jeden z moich ulubionych kierunków to Daleki Wschód. Zaletą tego pysznego curry jest to, że przygotujesz je ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Ważne: w sklepie szukaj pasty curry bez dodatku krewetek.

Przygotowanie:


Krok 1

Cebule pokrój na drobne kawałki, czosnek i imbir posiekaj i całość wrzuć na patelnie / wok z rozgrzanym olejem kokosowym. Dodaj pastę curry i pozwól, żeby składniki zmiękły na średnim ogniu ok. 5 minut.

Krok 2

Dodaj pokrojoną na cienkie paski marchew oraz seler. Mieszaj, dopóki pasta curry nie będzie równomiernie pokrywała wszystkich warzyw.

Krok 3

Dodaj mleczko kokosowe, sos sojowy i pokrojoną na drobno papryczkę chili. Porządnie wymieszaj i całość gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut i czasami przemieszaj. Potrawka się zredukuje i lekko zgęstnieje. Warzywa powinny być ugotowane, ale nadal lekko chrupiące. Dodaj sól, pieprz, sos sojowy lub pastę curry według potrzeby.

Krok 4

Tofu pokrój na kostki. Grilluj je ok 3. minut z każdej strony na suchej patelni razem z sezamem. Grillowane tofu dodaj do potrawki razem z sokiem z limonki.


Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: