Zapiekany Bakłażan z cukinią i pieczarkami

Jest lato. Jest sezon na smaczne i świeże bakłażany. Do zdobycia są wszędzie - na targach, w Twoim osiedlowym warzywniaku, w supermarkecie. Smakują fantastycznie zapiekane na różne sposoby, ale z cukinią i pieczarkami dogadują się wręcz idealnie. Soki warzyw uwalniają się, łączą pod wpływem ciepła i mieszają ze smakiem suszonych przypraw i oliwy. Czy istnieje lepsze letnie danie?

Przygotowanie:


Krok 1

Bakłażany przekrój na pół (wzdłuż, na "łódeczki") i nożykiem wydrąż z nich miąższ. Wyjęty miąższ i wewnętrzną przekrojoną część posól i odstaw na ok. 15 minut.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj farsz. Na drobno pokrój cebulę, obraną ze skórki cukinię i pieczarki. Opłucz miąższ bakłażana z soli i pokrój go w kostkę. Na dużej patelni/ w garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj pokrojoną cukinię i miąższ bakłażana. Po ok 10 min dodaj pieczarki. Dopraw bazylią, oregano, majerankiem, papryką i dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy pieczarki zmiękną i zredukują swoją obiętość, dodaj pomidory w puszce. Dodaj łyżkę cukru, żeby złagodzić kwaskowatość pomidorów. Porządnie wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Krok 3

Łódeczki bakłażanów opłucz z soli i osusz. Następnie natrzyj je olejem i grilluj na patelni grillowej (lub zwykłej), aż zmiękną.

Krok 4

Zgrillowane łódeczki wypełnij farszem. Wsadź je do naczynia żaroodpornego i lekko podlej oliwą. Piecz w rozpalonym na 200° piekarniku ok. 20 minut.


PORADA

  • - Jezeli zależy Ci na niewielkiej ilości tłuszczu w daniu, zamiast grillowania/smażenia bakłażany można też obgotować w gorącej wodzie.
  • - Podawaj z sosem "Cheddar"



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: