Zupa z Botwinki

Nie ma bardziej wiosennej zupy niż botwinka. Młode buraczki i młode ziemniaczki sprawiają, że czuć zbliżające się lato. W tej wersji botwinka jest nieco podobna do barszczu ukraińskiego. Nie jest jednak zabielana, dzięki czemu zupa jest bardziej intensywna, a młode ziemniaki i buraki mogą w pełni wyzwolić swój smak. Cytryna i ocet jabłkowy dodają botwince lekkiej kwaskowatości, która podkreśli całość.

Przygotowanie:


Krok 1

Obierz ziemnaki i buraki (korzeń) i pokrój je w kostkę. Umyj liście buraka i odstaw je na bok. Obierz marchewkę i pietruszkę i utrzyj je na tarce z grubymi oczkami. Koperek posiekaj na drobno. Cebule pokrój na drobno razem z szczypiorkiem.

Krok 2

Pokrojoną cebulę razem ze szczypiorkiem wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Dodaj trochę soli i dwie łyżki octu jabłkowego. Kiedy cebula zmięknie, zalej ją bulionem (wodą) i wrzuć ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i korzeń buraka. Dopraw solą i pieprzem i gotuj ok. 10 minut.

Krok 3

Dodaj porwane na mniejsze kawałki liście buraka, posiekany koperek i sok z cytryny. Gotuj dopóki ziemniaki i korzeń buraka nie zmiękną (jeszcze ok. 10 minut). Przed podaniem sprawdź zupę i w przypadku potrzeby dopraw.


PORADA : Zupę podawaj udekorowaną koperkiem i szczypiorkiem.


Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: