Zupa Kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to klasyk niedzielnego obiadu. Ale nie tylko - często jadałem taką u babci, kiedy odbierała mnie ze szkoły. Może nie byłem największym fanem kalafiora, ale ta zupa jakoś została w mojej pamięci do dzisiaj i jej smak przypomina mi dzieciństwo.

Przygotowanie:


Krok 1

Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostki. Kalafior pokrój na różyczki i dokładnie opłucz. Cebule pokrój w drobne kosteczki i zeszklij na oliwie. Dodaj marchewkę i podsmaż ok. 3 minuty, po czym dodaj ziemniaki i podsmaż przez kolejne 5 minut. 

Krok 2

Dodaj różyczki kalafiora i zalej bulionem. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 25 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.



Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: