Zupa krem z dyni hokkaido

Dynia hokkaido – wyjątkowo łatwa w obróbce i bogata w smaku odmiana dyni. Ze względu na niewielki rozmiar nie sprawia problemów przy krojeniu i przechowywaniu (jedna sztuka wystarcza na jedno solidne danie). Może być spożywana ze skórką , dzięki czemu nie wymaga wcześniejszego pieczenia.

Przygotowanie:


Krok 1

Dynie dokładnie umyj, do zupy będzie dodawana razem ze skórką. Dynie przekrój na pół i wydrąż miąższ (nie będzie potrzebny do zupy). Pokrój dynie w 2-3 cm kawałki. Marchewke obierz i pokrój w talarki.

Krok 2

Cebule i czosnek pokrój na drobno i w dużym garnku podsmaż na oliwie do złotego koloru.

Krok 3

Kiedy cebula i czosnek są gotowe, dodaj pokrojoną dynie razem z pokrojoną na mniejsze kawałki marchewką. Zalej całość wrzątkiem, tak aby cała dynia była w wodzie. Dodaj przyprawy i całość wymieszaj. Przykryj garnek i zostaw zupę, żęby się gotowała na małym ogniu dopóki warzywa nie zmiękną (ok. 20 minut).

Krok 4

Kiedy dynia będzie miękka dodaj sok z pomarańczy. Zostaw na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut i według potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Garnek zdejmij z ognia i blenderem zmiksuj na gładką masę.

PORADA : Zupę można ozdobić przed podaniem prażonymi pestkami dyni, świeżą pietruszką, kolendrą.


Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: