Zupa z batatów z czosnkiem niedwiedźim

Czosnek niedźwiedzi – zielona roślina posiadająca właściwości lecznicze i bakteriobójcze. Świeże lub suszone liście stanowią doskonały dodatek do zup, dań głównych, sosów i past. Jego zaletą jest delikatny smak, dużo mniej intensywny niż smak pospolitego czosnku. Słodkie ziemniaki (bataty) – zdrowsza i lekkostrawna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Ich słodki (lekko dyniowy) posmak doskonale komponuje się z ziołami. Można spożywać je w formie pieczonej (np. chipsy), gotowanej (np. puree) oraz jako dodatek do zup, którym oprócz smaku nadają także gęstość i konsystencję.

Przygotowanie:


Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na 2-3cm kawałki. Posiekaj cebulę.

Krok 2

Cebulę zeszklij na oliwie w dużym garnku.

Krok 3

Dodaj ziemniaki, przesmaż, następnie zalej wodą (wrzątkiem) lekko zakrywając ziemniaki. Dodaj czosnek niedzwiedźi i przyprawy.

Krok 4

Kiedy ziemniaki będą miękie zblenduj na gladka mase. Jeśli zupa będzie za gęsta dodaj odrobinę wrzątku.


PORADA : Można podawać z grzankami lub uprażonym na patelni tofu.


Komentarze (0)


Dodaj Komentarz



Dozwolone tagi: <b><i><br>Dodaj komentarz: